polievky

Kuracia polievka so šampiňónmi

Postup receptu

Umyté kurča vyložíme do studenej vody a prikryté varíme do mäkka. Ku koncu varenia pridáme očistenú zeleninu. Uvarenú polievku precedíme, mäso vykostíme a so zeleninou pokrájame.Vývar zahustíme svetlou zápražkou, ktorú urobíme z časti masla, kari korenia a múky. Vlejeme do vývaru a varíme aspoň 20 minút. Očistené šampiňóny pokrájame na plátky, opražíme na zvyšnom masle a pridáme do polievky spolu so zeleninou a mäsom.Vlejeme smotanu a spolu niekoľko minút povaríme. Nakoniec dochutíme soľou, citrónovou šťavou a posypeme pažítkou.

Hubová polievka

Postup receptu

Do vody dáme variť nakrájané huby a pridáme soľ a korenie. Po pol hodinke pridáme všetku nakrájanú zeleninu a varíme kým nieje mäkká. Do polievky si môžme spraviť aj mrveničku z hrubej múky a vajec, ktorú pridáme pred koncom varenia.

Bylinková polievka s hlivou

Postup receptu

Hlivu umyjeme a osušíme, potom nakrájame na kúsky. Maslo necháme na miernom ohni roztopiť.Medzitým nadrobno nakrájame cibuľu a vložíme ju do rozpáleného masla. Za stáleho miešania restujeme, kým nezozlatne. K cibuľke prihodíme kúsky hlivy. Zľahka opražíme. Keď huby pustia šťavu,prikryjeme pokrievkou a necháme 10 minút dusiť na slabom ohni. Hlivu znovu premiešame a prilejeme hovädzí vývar. Do vývaru prihodíme plátky cesnaku a necháme ešte 5 minút povariť. V smotane rozmiešame provensálske bylinky a pridáme do polievky. Dôkladne rozmiešame a povaríme ešte minútu-dve. Polievku ihneď podávame.

Polievka z masliakov

Postup receptu

Huby očistíme od nečistôt. Nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľku a mrkvu nakrájame na drobno a osmažíme na oleji. Pridáme huby a podusíme, cca 15-20 minút. Huby pustia šťavu, ale je potrebné ich trochu podliať, aby sa nepripálili a občas premiešať. Zalejeme litrom vody, privedieme do varu,osolíme, okoreníme, povaríme wšte cca 15 minút.