ostatné

Vyprážané plnené šampiňóny

Postup receptu

Hlavičky šampiňónov olúpeme a naplníme plnkou, prikryjeme prázdnymi hlavičkami a spojíme špáradlom. Potom ich obalíme v klasickom trojobale, kde sme si vajíčka rozmiešali so smotanou alebo mliekom. Vyprážame na rozpálenom oleji alebo masti. Plnka: Na roztopenom masle a nadrobno pokrájanej cibuli podusíme pokrájané hlúbiky šampiňónov, šunku pokrájanú na kocky. Pridáme vajce, postrúhaný syr, mleté čierne korenie, soľ. Šampiňóny podávame s chlebom alebo zemiakovou kašou spolu s tatarskou omáčkou.

Zapekané zemiaky s hubami

Postup receptu

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Tvrdý syr nahrubo nastrúhame. Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom, posypeme strúhankou a uložíme kolieska zemiakov, osolíme. Zvyšné zemiaky pokrájeme na menšie kúsky a použijeme neskôr. Posypeme polovicou syra. Na oleji speníme cibuľu, pridáme huby, nahrubo nastrúhanú cuketu, osolíme, okoreníme a dusíme 15 minút. Primiešame zvyšné zemiaky. Zmes navrstvíme na zemiaky. Vajcia rozšľaháme so smotanami, pridíme soľ, korenie nasekanú petržlenovú vňať. Vylejeme na zemiaky, posypeme syrom. Prikryjeme, pečieme pri 180 st. C 50 minút. Asi 5 minút pred dopečením pridáme paradajky, odkryjeme a dopečieme. Hotovo.

Cestoviny s hríbovou omáčkou

Postup receptu

Cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na 1 PL olivového oleja. K orestovanej cibuli pridáme vopred (cca 15 min.) namočené huby a smažíme 10 min. Medzitým si uvaríme cestoviny. Do vody pridáme soľ s kvapkou oleja a keď voda začne vrieť, uvaríme cestoviny podľa návodu. K osmaženým hubám prilejeme cca 3 dl vody a pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu. Dochutíme soľou, kurkumou a dusíme pod pokrievkou 15 min. Potom zmes prelejeme do mixéra, kde ju rozmixujeme na hladkú kašu. Nakoniec pridáme mlieko a zľahka znovu premixujeme.

Šampiňónové rizoto

Postup receptu

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno, dáme na panvicu, pridáme očistené, nakrájané šampiňóny, dusíme, podlejem trochou vína a dusíme do mäkka (približne 20 min.). Pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme, privedieme takmer do varu a odstavíme. Uvaríme ryžu. Zmiešame s omáčkou a podávame.